Print denne Side

Er en kanin et kæledyr for dig?

Kaniner, der går udenfor i et bur, kan ikke i gængs forstand betegnes som et kæledyr. Lige som en hund, der holdes i et løbegård udenfor, eller en staldkat sjældent betegnes som  kæledyr. Ønsker du en kanin som kæledyr, er det fordi du ønsker at have den indenfor og give den et liv under rette betingelser, så den trives og bliver kælen og en sjov, trofast ven.

Før du køber kaniner

Overvejer du at anskaffe dig en kanin eller to som kæledyr, skal du være opmærksom på følgende:

 • Der kan og vil blive gnavet i dine møbler og sko. Særligt ungkaniner har en stor gnavetrang. Det kan dog begrænses ved neutralisering samt korrekt aktivering.
 • Kaniner skal neutraliseres, inden eller kort efter de er blevet kønsmodne. Dette koster en del, men er dog et engangsbeløb, der er givet godt ud. Læs mere om neutralisering af kaniner.
 • Hø og kaningrus støver en del afhængig af hvilken løsning, du vælger.
 • Kaniner fælder 4 gange om året, hvoraf 2 af fældeperioderne er temmelig omfattende.
 • Kaniner har brug for en masse plads at bevæge sig på. Så kaninen skal enten være fritgående hele tiden, eller have et stort bur til de tidspunkter, hvor du ikke er hjemme og den skal være i bur.
 • Kaniner er dyrere i kost, end man lige tror, og mange har tandproblemer, som kræver dyrlægebehandling.
 • Kaniner er sociale dyr, der har behov for andre kaniners selskab, og du skal som minimum have to.
 • Kaniner ikke er egnede til små børn
 • Kaniner vil som udgangspunkt ikke ligge og putte i sofaen med dig.
 • Kaniner bør ikke løftes, medmindre det er nødvendigt

At have kanin som kæledyr

Alt for mange kaniner anskaffes som et impulskøb af folk, der tror, at kaniner er lette kæledyr.  Men det kræver tid og overskud at have kanin. Pels, hø og kaningrus sviner meget, og dertil kommer at et kanintoilet som minimum skal skiftes hver anden dag – og toiletgrus kan være dyrt afhængig af ens præferencer.

Kaninunger er svære at modstå, men voksne kaniner kan og vil bide, hvis de føler sig truet eller generet.

Kaniner bør ikke løftes unødigt, de er ikke nødvendigvis kælne, og de kan ikke lide pludselige bevægelser eller meget larm. Derfor egner de sig ikke som kæledyr til små børn. Det er et kæledyr, der passer sig selv, og som ikke altid gider kæle, når du vil. Men når de vil, så kan de finde på at nappe dig i benet for lige at gøre dig opmærksom på det.

Kaniner kræver masser af plads

Kaniner har brug for masser af plads at løbe på og skal have mulighed for dette minimum 6 timer om dagen.Mange har deres kaniner fritgående indenfor,hvilket varmt kan anbefales.

Kaninen er et socialt, intelligent, legesygt dyr, der har brug for daglig mental aktivering.

Kaniners naturlige instinkter er intakte, hvilket gør dem til underholdende kæledyr, men det fører også til mange frustrationer hos kaninejere. Det er ikke et let kæledyr, og det er vigtigt at man er bevidst om dette. Ellers vil skuffelsen blive for stor.

Er du helt sikker på, at kaniner er det rette dyr for dig, og har du sat dig ind i hvordan de skal passes, så kan du glæde dig over et kæledyr de næste 10 år, der vil underholde dig med sin store personlighed og vilje.

30 kommentarer

Spring til kommentar-formularen

 1. Stine

  Hej,
  Jeg har et spørgsmål som jeg håber i kan hjælpe med. Jeg har en dværgvædder, Hugo på snart et år. Jeg vil rigtig gerne have en kanin mere. Er det en dum idé, og hvis ikke Skal det så være en han el. Hun?
  Hugo er ikke kastreret. Men han er fritgående uden problemer .
  Håber på svar.
  Hilsen Stine

  1. Kaninhåndbogen

   Det lyder som en rigtig god idé 🙂 Kaniner er jo meget sociale dyr, og de trives bedst, hvis de har en ven. Og når han tilmed er fritgående, så er det jo helt perfekt. MEN, du er nødt til at få ham kastreret først. Han vil helt sikkert blive urenlig, når der flytter en ny kanin ind, og derudover vil han også begynde at parre sig med din nye kanin. Han er jo en hankanin 🙂 Du skal helt sikkert anskaffe dig en hunkanin, som selvfølgelig også skal steriliseres. Begge kaniner skal være neutraliseret, hvis du vil sikre dig, at dit hjem ikke bliver tisset til, og at de ikke begynder at slås, fordi den ene er seksuelt frustreret og bliver afvist af den anden, som ikke længere er interesseret i den slags. Du kan få dem neutraliseret samtidig formentlig, så du kan få lidt rabat hos dyrlægen.

 2. Mette

  Hvis man har en hund, er det så smart at anskaffe sig en dværgvædder (kastreret han)? Jeg vil naturligvis købe ham som unge, og få ham kastreret når han bliver kønsmoden.
  Hunden er en labrador på 9 år, den er vældig godt socialiseret til forskellige dyr og mennesker.
  Men hvordan interagerer hunde og kaniner egentlig? Kan de blive venner?

  Venlig hilsen Mette

  1. Kaninhåndbogen

   Det kommer fuldstændig an på din hund og hvad den er trænet til. Er den rolig omkring andre dyr, eller har den lyst til at lege eller bare for nysgerrig omkring kaninen, så er det nok ikke det bedste match. Hvis du kan få din hund til at dække, selvom der foregår spændende ting omkring den, så kan du nok også sagtens lære din hund at være rolig omkring kaninen. Og så skal din kanin selvfølgelig også være tryg ved hunde. Det varierer meget. Nogle kaniner kan aldrig lære det, mens andre synes, at det er rigtig hyggeligt. Hvis du kontakter Marie-Louise fra Guldborgsund kaninhjem, så kan hun helt sikkert hjælpe dig. Hun har selv hunde, og hendes kaniner videreformidles som neutraliserede, så du sparer også rigtig mange penge ved at købe kanin derfra. Hun kan fortælle dig om hun har en sød kanin, der kan lide hunde.

 3. Jessica

  Hej,
  Jeg har en 2 årig halv dværg hankanin. Jeg overvæjer at købe en ven til den, men vil gerne købe den som ung. er det en dum ide? og hvordan kan man forvente at min hankanin vil reagere på den? (han er ikke kastreret)

  1. Kaninhåndbogen

   Din hankanin skal neutraliseres inden, det vil være det bedste. Så kan du vente 1-3 måneder til du så får en hunkanin. Din hunkanin bør også neutraliseres, og det kan ske så snart den er 4 måneder/vejer 1 kg. Men du løber ingen større risici indtil da, når din hankanin er kastreret, men de skal begge være neutraliserede for at kunne trives sammen. Hvis din hankanin er blevet kastreret i et par måneder forinden, så vil han med stor sandsynlighed tage rigtig godt imod en ven, men det kommer jo også an på hvor meget plads, de har (man siger min. 9 m2 per kanin), og om du får neutraliseret din hunkanin.

 4. Anne Mette

  Vi overvejer at få 2 hun kaniner. Kan de gå sammen uden at blive steriliseret? Skal de have hver sit bur eller kan de dele.

  1. Kaninhåndbogen

   Det vigtigste I skal overveje er om I har pladsen til en kanin. Et bur er ikke velegnet til én kanin at bo i – det er en misforståelse, at kaniner skal gå i bure og leve deres liv i det. Det er her, hvor deres mad, hø og måske toiletbakke er, og hvor de kan søge ind for at sove, men det er ikke der, de skal tilbringe størstedelen af deres dag. En kanin skal min. have 12 m2 til rådighed – hele tiden. Når I vil have to kaniner, så skal I selvfølgelig sørge for endnu mere plads. Vil I have en udekanin, så kan I dog ikke vælge om det skal være en eller to kaniner, så skal I have to, da det er alt for synd for en kanin at gå alene ude i haven. De er meget sociale dyr, og et liv alene uden selskab er hårdt for en kanin.
   Med hensyn til sterilisering så ja. De skal steriliseres. Der er fortællinger om, at to hunkaniner kan gå sammen fredeligt uden at være steriliserede, men det er desværre ikke det, vi ser mest af. I naturen kan de sagtens, men det er nogle andre forhold, vi byder vores tamkaniner, så her er der stor risiko for at de begynder at slås. Er de steriliserede og har I sammenført dem korrekt, så kan de sagtens gå sammen og vil sætte stor pris på det.

 5. Nana

  Hej
  Jeg overvejer at købe en kanin, som helst skal kunne gå frit rundt i lejligheden når jeg er hjemme, men jeg har allerede en indekat. Så mit spørgsmål er om det er en god idé?

  1. Kaninhåndbogen

   De fleste katte og kaniner kommer rigtig fint ud af det sammen. Du kan godt opleve i begyndelsen at din kat måske synes det er supersjovt, at den nu har fået et stykke legetøj, men de fleste kaniner er ret upåvirkede af katten, der springer frem bag sofaer hele tiden og giver et let dask for at sætte legen i gang. Det hele afhænger jo af din kat. Er den understimuleret, bliver den måske for meget for kaninen. Er det ellers en rolig kat, så skal det nok gå. Det er jo svært at sige, da det afhænger af den enkelte kat, men sandsynligheden for at de kan leve fint sammen er ganske stor. Du skal blot sørge for at få din kanin neutraliseret. Der er alt for mange “nuttede” videoer på Youtube, med intakte kaniner, der ihærdigt forsøger at parre sig med katten, og det er synd for katten.

 6. Sofie

  Hej jeg skal snart have en dværgkanin men jeg ved stadig ikke hvor gammel den blir nogen skriver 6-7 andre skriver 10??

  1. Kaninhåndbogen

   Nogle bliver kun 4 år og nogle bliver 14 år. Du skal forberede dig på at du har kanin i rigtig mange år, og at en sund kanin, der trives skal neutraliseres, have selskab af en anden (neutraliseret kanin), have masser af plads at løbe på (minimum 9 m2 hele tiden) og så skal den aktiveres. Den skal kunne grave, gnave, undersøge.

 7. Mariam

  Hej, jeg er en pige på 13 & vil vildt gerne ha’ en kanin, men efter have søgt lidt på hvordan den skal passes osv. Har jeg nogle spg. Jeg vil meget gerne give min kanin et godt liv, jeg bor i en ok stor lejlighed. Vores altan er rimelig stor, hvilket betyder der plads til at gå frit rundt & have et bur, et ok stort bur. Jeg ikke helt med på om den skal være indenfor. Min mor & far er ikke særlig meget for dyr som går frit rundt, her kan der være tale om hund, kat osv. Jeg har ikke løst til at have den i bur, men vil gerne ha’ den som en kæle kanin, min mor har ikke stor viden på kaniner, derfor tror hun at den bare kan være i bur. Er det ok hvis jeg har et lidt stort (ikke særlig stort) bur i vores stue (evt. Ude i altanen?) med åben dør så den kan komme ud når som helst? Min veninde har nemlig gjort det, men hun bor i et hus. Har ikke helt fortand på det, har søgt rundt omkring men ku’ ikke finde et svar. :)) På forhånd tak.

  1. Kaninhåndbogen

   Hej. En kanin skal helst have minimum 9 m2 at bevæge sig på hele tiden, og der findes ikke nogen bure, der er så store. Så hvis dine forældre ikke er glade ved tanken om at have en kanin indenfor til at rende løs, så er altanen nok det bedste bud for kaninen at bo på, hvis altanen er stor nok. Her kan den rende frit. Du skal tænke på, at kaniner har brug for at bevæge sig – der skal ikke så meget til før de udvikler fysiske lidelser af at sidde stille i et bur – men også for deres mentale velvære. Rigtig mange kaniner lider under at sidde i bur, og begynder at bide i sig selv. Så hvis din kanin kan bo ude på altanen uden et bur, så vil det være fint.

   MEN, der er lidt mere i det. En kanin skal neutraliseres for at blive renlig, så det skal I have med i budgettet ved køb af kaninen. Hvis dine forældre ikke er så glade for dyr, så vil de ikke blive glade ved at der ligger urin og kaninkugler rundt omkring på altanen (hvis de bruger den). En neutralisering gør, at kaninen ikke har det samme behov for at markere, som hvis den var intakt. Derudover så er kaniner jo sociale dyr, og de trives ikke alene. En udekanin må aldrig bo alene. Den skal have selskab af en anden kanin. Så hvis det er altanen, at kaninen skal bo på, så skal den have en ven. Men så er vi ude i hvor meget plads, der egentlig er på den altan?

   Kan kaninen eventuelt bo på dit værelse? Og være fritgående derinde? Det kræver at du er god til at rydde op, for kaniner har et behov for at gnave i ting, så der vil nok blive taget nogle bider af dine bøger og dine mobilledninger, hvis de ligger på gulvet. Det vil være synd, hvis kaninen bliver tvunget til at sidde i bur, fordi den ødelægger for meget i forhold til hvad dine forældre er indstillede på der sker med dyr i boligen.

   UDEN at vide noget som helst om ildere (du er nødt til at google det), så kan du også overveje sådan en som kæledyr – muligvis ødelægger de mindre, og hvis blot de er neutraliserede, så skulle de ikke lugte, og de markerer formentlig ikke. Du kan gå ture med dem. Det kan du ikke med en kanin. Blot et forslag, baseret på 0 viden om ildere, så slå det op.

   Skriv endelig igen.

 8. Christina

  Hej. Vi fik en 16 uger gammel hun dværg/løvehoved kanin fra en dyrehandler i juni måned. En af medarbejderne i butikken sagde at det ville være en skam at sætte to kaniner sammen, da de bare ville komme op og slås. Hun er ude af sit bur fra klokken 8:00 om morgen (hvor hun er fri adgang til stuen og hendes legeværelse) til når vi går i seng. Hun har dog sit eget værelse med legetøj og masse ting hun kan grave, gnave og udforske både op og under. Men nu hvor hun er blevet kønsmoden er hun begyndte at lægge efterladenskaber over det hele, selv om hun et par uger efter vi fik hende, var hun utrolig god til at gå ind i hendes bur eller op i hendes kattebakke. Som sagt er hun blevet kønsmoden og humper konstant vores hund. Da vores hund er halv Newfoundlænder og halv labrador, er vi bange for hvis han sover og hun hopper på ham, så bliver han selvfølgelig meget forskrækket og kommer måske til at træde på hende. De to har dog godt sammen, specielt om aften hvor de to lægger sammen foran brændeovnen. Men nu er han begyndt at blive lidt bange for hende, da hun slet ikke vil lade ham være. Og hvis han lægger i sofaen, kravler hun under den og stamper af ham.
  Kunne virkelig godt bruge nogle gode råd😊
  På forhånd tak.
  – Christina

  1. Kaninhåndbogen

   Der er heldigvis en ret simpel og ganske effektiv løsning – og det lyder også som om ud selv kender den, når du er klar over, at det er fordi hun er blevet kønsmoden. Det er tid til at få hende steriliseret 🙂 Så I undgår markeringen, jeres hund kan være i fred og hun ikke skal være så stresset i forhold til parringslyst. Intakte, parringssyge kaniner er meget intense i deres adfærd, så jeg forstår godt, at jeres hund ikke synes om det. Heldigvis er han så stor, for mange kaninejere, der ikke kan se hvad der foregår, lader faktisk deres kanin “terrorisere” katten eller andre dyr i huset, fordi den er seksuelt frustreret. Så det er godt at I er opmærksomme på det!

   I kan sagtens få en kanin til, hvis I vil – at de vil slås er noget vrøvl. Kaniner er territoriale (især når de ikke er neutraliserede), men de lever jo tæt sammen i store kolonier, fordi de netop er så sociale, og de trives med andre kaniners selskab. Men det kræver at begge kaniner er neutraliserede, at man lige præsenterer dem for hinanden langsomt og at man ikke bare tror, at de kan sættes i et bur sammen, når de lige har mødt hinanden.

   Der kan gå et stykke tid fra steriliseringen til markeringen stopper helt igen. Vær over hende indtil da, så det ikke i stedet går hen og bliver en dårlig vane. Saml op efter hende med det samme.

 9. Christina

  Hej.
  Min kæreste og jeg overvejer at købe os en kanin, som selvfølgelig skal gå frit. Mit sprøgersmål er så bare, er det nødvendigt at købe to kaniner? Så den har en at være sammen med hele tiden, eller vil den sagens kunne “leve alene” med to mennesker?:)

  1. Kaninhåndbogen

   Det er jo ingen hemmelighed at to kaniner trives bedst sammen, og det er ikke mere besvær for jer. Særligt når I endda er opmærksomme på at kaniner skal gå frit. I vil faktisk bare få dobbelt-morskab og en mere at kæle med, hvilket altid er en fordel. Hvis I af en eller anden årsag ikke har lyst til to kaniner til at begynde med, så kan I godt nøjes med en. Det kræver bare, at I er indforståede med, at I risikerer at jeres kanin keder sig, så den gnaver i tapet, ledninger, møbler og lignende. Det skal man bare vide. Så det kræver, at I virkelig gør jeres for at jeres kanin er mentalt aktiveret og har noget at lave hver eneste dag – f.eks at I henter friske grene hver uge, giver den papkasser at gnave i stykker, giver den mad i foderbold og laver aktivitetslegetøj, gerne klikkertræner den og i det hele taget læser op på mental aktivering af kaniner. Og så skal I selvfølgelig sørge for at være hjemme. Hvis I er studerende og kun er ude af boligen et par timer om dagen, er det helt fint, men skal jeres kanin være alene måske 9 timer om dagen, så er det meget.

   1. Christina

    Tak for svaret, jeg har lige et spørgsmål til. Jeg har tænk mig at købe et bur til min kommende kanin, hvor den ligesom kan gå på toilettet og være i fred hvis det skulle være det. Kan to kaniner godt dele bur/toilet når de er fritgående i vores lejlighed.

   2. Kaninhåndbogen

    Ja, det kan de sagtens.

 10. A

  Hej. Jeg ville lige spørge om hvilke ulemper det giver ved ikke at neutralisere sin kanin. 🙂

  1. Kaninhåndbogen

   Der er så mange ulemper og kun fordele ved det. Prøv at læse her: http://www.kaninhaandbogen.dk/kaniner-som-kaeledyr/neutralisering-af-kaniner/

 11. Emilie

  Hej. Er der nogen special størrelse, for en transportkasse for to kaniner?

  1. Kaninhåndbogen

   Hvis de er sammenførte så kan du købe en kattetransport. Og ellers skal du have to.

   1. Emilie

    Tak for hjælpen. De er sammenførte 🙂

 12. Emilie

  Hej
  Kender i nogle gode kaninopdrættere, som ligger i nærheden af Roskilde? Og som sælger dværgvæddere? Er der nogen i vil anbefale? 🙂

 13. Louise

  Hej 🙂 Vil høre om det er bedst at man får mere end en kanin? Altså bliver den ensom hvis der kun er en?

  1. Kaninhåndbogen

   Hvis det er en indekanin, som løber frit meget af tiden og du er hjemme hos den, så kan den sagtens trives med at være alene og have dig som selskab. Er du ikke så meget hjemme og har den ikke mulighed for at blive aktiveret, så er det bedst med to. Skal den være udekanin, så SKAL den have selskab.

 14. Katrine Rasmussen

  Hej.
  Vi er en familie på 4, to voksne og to børn, 6 år og 2 år. Vi har lige købt en han kanin (dværgkanin) i dag ( 9 uger gammel). Min søn har længe ønsket sig en kanin og vi syntes at det passede godt nu. Det er første gang vi har kanin (jeg havde som barn), og vi ved ingenting så vi talte selvfølgelig med en dyrehandler, som vi troede kunne vejlede os. Det kan jeg så læse mig til her at han ikke har gjort. Vi har købt et indebur på 120 cm og det sagde han passede fint. Og så skulle vi bare tage den op af buret et par gange om dagen.
  Jeg føler mig helt fortvivlet og faktisk også ret vred over at man kan få sådan en vejledning.
  Spørgsmålet er så hvad gør vi nu? Vi vil gerne have ham som indekanin og er helt med på at kaninsikre huset og bare lade ham gå frit rundt. Bekymringen er jo så at vi har en 2-årig i huset, som jo på ingen måde vil kunne forstå at hun skal lade ham være.
  Nogle gode råd? Vi vil helst ikke af med ham igen, da vi allerede er rigtig glade for ham.
  Kærlig hilsen
  Familien Rasmussen og Bob

  1. Kaninhåndbogen

   Hejsa. I behøver slet ikke at tænke i at skulle af med jeres kanin. Kaniner er nok ikke de mest børnevenlige kæledyr, hvis man har forventninger om et dyr, man kan bære rundt på og som vil nusse på skødet, men derfor er det stadig skønt at have kanin i huset og det lærer absolut børn empati at vokse op med et dyr, der ikke siger noget, men som man skal lære at aflæse om det er sygt, glad, utilfreds, bange osv.

   Jeres bur er fint nok til at kaninen kan bruge det som base og sove i det om natten. Det må bare aldrig blive et fængsel og ikke dets primære opholdssted. Selvom I har en 2-årig i huset, der måske er lidt ivrig, så er kaninen absolut hurtigere end hun er, så jeg vil ikke mene at I skal være så bekymrede. Sørg for at der er nogle papkasser rundt om i huset med to ind/udgange, hvor kaninen kan søge helle, når den vil være i fred.

   Og så må I ellers lære jeres børn at man ikke skal løfte på kaninen. Lad jeres dreng sidde på gulvet og give kaninen godbidder, så den bliver tryg ved ham og måske begynder at ville hoppe op på skødet af ham for at komme til godbidderne. I kan også lære kaninen at når den hopper op i sofaen til jer, så falder der godbidder af. I kan have en skål med f.eks mandler, tørrede tranebær eller lignende, som I så giver kaninen hver gang, den er i nærheden af sofaen og til sidst når den hopper op. Når først den har lært at hoppe op og det er hyggeligt, så er den også mere tilbøjelig til at sove i sofaen, hvor I kan kæle med den.

   Og sørg så for at få den kastreret, når det er tid 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>